Donald Trump se chystá pravděpodobně příští týden zavést v platnost nová cla na import automobilů z Evropské unie do USA. Zprávu přinesl německý deník Wirtschaftswoche, který se odvolává na zdroje z EU.

Ministerstvo obchodu Spojených států začalo v létě  prozkoumávat vliv importu automobilů na národní bezpečnost, což vzbudilo v EU obavy ze zavedení nových cel na automobily. Ohrožením národní bezpečnosti USA zdůvodnily také letošním zavedením nových cel na import oceli a hliníku. Trump o nových clech pravděpodobně rozhodne již příští týden po setkání  G20 v argentínském Buenos Aires. Představitelé amerického ministerstva doporučuje zavedení cla ve výši 25 procent na dovoz automobilů ze všech států s vyjímkou Kanady a Mexika. Cla by  měla platit pro všechny typy osobních automobilů.

Agentura Reuters už před čtrnácti dny informovala, že s návrhem zprávy se seznamují federální úřady v rámci procesu připomínkování. USA nyní uplatňují clo ve výši 25 procent na lehké nákladní vozy a pickupy a 2,5 procenta na osobní auta. EU uplatňuje na export automobilů z USA jednotné clo ve výši 10 procent. Evropská unie již dříve varovala Spojené státy, že by na zavedení dodatečných cel nenechala bez odvetných protiopatřeních. Zpráva neměla příznivý dopad na ceny akciií evropských výrobců aut. Akcie Volkswagenu zakončily dnešní den na burze 4 procentní ztrátou. Akcie BMW ztratily 1,3 procenta, Daimler pak přišel o 2,4 procenta.