Japonský výrobce herních konzolí a videoher Nintendo v prvním finančním pololetí roku 2020 více než ztrojnásobil provozní zisk na 291,4 miliardy jenů (zhruba 64 miliard Kč) z 94 miliard jenů před rokem.

Firma také uvedla, že poptávku po jejích produktech významně podpořila pandemie Koronaviru, kvůli které lidé více času tráví doma a hrají konzolové hry.

V pololetí, které skončilo 30. září, firma navýšila tržby meziročně o 73 procent na 769,5 miliardy jenů (168,2 miliardy Kč). Podnik předpověděl, že za celý rok prodá zhruba 24 milionů herních konzolí Switch. Odhad celoročního prodeje tak firma zvýšila z dosud předpokládaných 21 milionů.

Překvapivé ale navzdory tomu je, že prodeje několik let starého Switche stále stoupají navzdory tomu, že v listopadu 2020 si odbyly prodejní premiéru hned čtyři nové konkurenční konzole – konkrétně PlayStation 5 a 5 Digital Edition, dále pak Xbox Series S a Series X. Prodeje Switche podpořila jeho odlehčená verze Lite, která je typickým hend heldem oproti starší verzi, na níž můžeme hrát hry i na televizní obrazovce.

 

Čistý zisk Nintenda se v pololetí také více než ztrojnásobil na 213,1 miliardy jenů (46,6 miliardy Kč). Firma nyní předpokládá, že za celý rok 2020 zvýší čistý zisk o zhruba 16 procent na 300 miliard jenů a tržby o sedm procent na 1,4 bilionu jenů, uvedl zdroj Kjódó.