Ekonomická recese je pojem, kterého se bojí všechny státy světa. Mnohé dokázaly odolávat dlouhou dobu, ale rekordmanem jsou Australané, od kterých se mohou učit úplně všichni. Austrálie je totiž státem, ve kterém recese nenastala už od roku 1991, tedy celkem neuvěřitelných 27 let. A v roce 2019 by ekonomický růst tohoto státu měl opět pokračovat. Přijde Vám to neuvěřitelné? Věřte, není to tak složité.

Historický kontext růstu

Australský hrubý domácí produkt (HDP) roste již neuvěřitelných 103 čtvrtletí po sobě, jak informoval australský statistický úřad. Je to až neskutečná zpráva, ale Austrálie tímto překonala historický rekord Nizozemska.

  • 103 čtvrtletí znamená 27 let, kdy HDP Austrálie pravidelně roste

Hospodářská recese je definována jako alespoň dvě čtvrtletí poklesu HDP za sebou, což tento stát jižní polokoule zažil naposledy v prvních dvou čtvrtletích roku 1991. Víte, co to znamená? No přeci to, že jedna celá generace Australanů, která během těchto let dospěla, nezažila recesi. Životní úroveň místních obyvatel neustále stoupá a ještě k tomu místní vláda k pozitivnímu vývoji přistupuje s pokorou, protože si růstu váží. 

Překážky na cestě

27 let růstu nebylo samozřejmě bez úskalí, která bylo nutné překonávat:

  • Asijská krize

Rok 1997 byl kritický i pro Austrálii, která musela odolat tzv. Asijské krizi. To se podařilo a i v tomto složitém období v této krásné zemi zažívali ekonomický růst.

  • Splasknutí tzv. internetové bubliny

Okolo roku 2010 došlo k splasknutí tzv. internetové bubliny, které mělo velký vliv na ekonomiku mnoha států. Austrálii se však opět podařilo zachovat si plynulý růst HDP, což je ohromující.

  • Cyklon Debbie

Cyklon Debbie měl vliv především na výpadky ve vývozu uhlí. Došlo k dílčímu zpomalení růstu ekonomiky, ale ta stále zůstala v kladných číslech. 

A našli bychom i další problémy, které Austrálie musela překonat a povedlo se jí to. OECD dokonce pro letošní rok předpovídá další růst a to až o 3%. Vývoj hospodářství v Austrálii tak potvrzuje, že je opravdu „šťastnou zemí„, kde se dlouhodobě daří místním politikům držet ekonomiku v růstu, což z tohoto státu dělá zemi plnou možností. O důvodech je možno spekulovat, ale základem je určitě kontrolovaná progresivní exportní politika, která je státem podporována s rozumem.